Akrylfärg

En blogg om bygg och hantverk

Bygg & Renovering

Renovering av kontor – våga satsa

Kontorsrenovering

Arbetsmiljö är på tapeten i dessa tider. Då talar man både om den fysiska arbetsmiljön, som att man inte ska behöva bära för mycket tunga saker eller utsättas för andra typer av risker för den fysiska hälsan. Man talar även om den psykiska arbetsmiljön, såsom att man har ett klimat där det är lätt att tala med varandra, man ska inte behöva vara rädd för att utsättas för skällsord exempelvis. Allt detta är viktigt. Men i dessa diskussioner behöver man också komma ihåg att själva miljön – det vill säga möblemang, färger, växter och ljus också är viktiga aspekter i arbetsmiljön.

Skräprummet blev inspirationsrum

På mitt arbete hade vi ett rum som har fantastisk utsikt och underbart ljusinsläpp. Men det var inrett med mörka möbler och användes mer eller mindre som ett förrådsrum för diverse överblivna möbler och kontorsmaterial. Så vi beslutade att ta tag i det och göra det mer användbart. Så vi röjde ut allt. Vi skrev till personalen om att de fick ta vad de önskade från rummet, såsom stolar, bord, kassaskåp till hemmet och klädhängare. En soffgrupp köptes in med snyggt och funktionellt bord. En fondvägg sattes upp, gröna växter köptes in. Arbetsplatser där man kunde docka in sin laptop sattes upp. Med en budget på under fyrtio tusen kronor lyckades vi förvandla detta skräprum till ett multifunktionellt rum för administration och möten. Plötsligt kom den fantastiska utsikten fram, vilket gav en helt ny inspiration i arbetet.

Kontorsrenoveringens fyra viktiga

Några viktiga saker att tänka på vid renovering av kontor:

  1. Kalkylera först. All typ av renovering kan skena iväg kostnadsmässigt om man inte tänker till i förväg. Så gör beräkningarna innan ni sätter igång. Ta in offerter från flera olika håll. Prata med olika människor som är kunniga på området.
  2. Vad vill ni uppnå? Vad för typ av kontor har ni nu? Vad för typ av kontor vill ni ha när renoveringen är klar?
  3. Stämmer era planer med företagets färgteman och stil? Stämmer det ni vill uppnå med företagets värderingar.
  4. Tänk utanför boxen. Våga göra något i renoveringen som sätter sting på det hela. Låt det inte vara alltför tillrättalagt.

Invigning

Det som kan firas bör firas. Ha en trevlig invigning när renoveringen är klar. Lite kall alkoholfri dryck, snacks och frukt kan räcka. Se till att köpa in lite färska snittblommor då det lyser upp kontoret på ett unikt sätt. Uppmärksamma personalen på att det här är en satsning företaget gjort för allas trevnad.

Ta det vidare

Låt er renovering få inspirera andra. Var inte rädd för att posta information i sociala medier så att det kan bli till inspiration för andra företag. Inte bara perfekta renoveringar kan vara till glädje och nytta för andra, utan även de som blir halvbra eller rentav misslyckade. Så var generös och dela.

Renovering av kontor kan göra mycket för arbetsmiljön. Det behöver inte kosta skjortan. Med lite fingertoppskänsla kan man få ett alldagligt eller tråkigt utrymme att lysa upp och komma i en helt ny dager. Underskatta inte vad renoveringen kan göra för produktiviteten och kreativiteten hos medarbetarna.

Tema av Anders Norén