Akrylfärg

En blogg om bygg och hantverk

Bygg & Renovering

Renovera gamla hus

Renovera gammalt hus

Som snickare tycker jag mig urskilja främst två olika typer av husköpare. Den första sorten är den som eftersträvar komfort och gärna köper huset i färdigt skick. Det ska vara tipp topp och inga förbättringar ska behövas och personen vill inte göra några egna förändringar.

Den andra sortens husköpare är den kreativa personlighetstypen som river ut den tidigare inredningen eller gärna köper gamla hus med karaktär. Den kreative husköparen inreder det helt och hållet efter sitt eget huvud och färgar huset med sin egna personlighet. Som snickare brukar man ofta bli anlitad av den personlighetstypen. Ser även hemmafixare som köper allt byggmaterial de behöver med lånade pengar eller sparkapital och gör allt på egen hand, med varierande resultat.

Yrkesskadad snickare

Man är ju en aning yrkesskadad efter många år i branschen — går just nu på CBD olja — men kan lätt skratta åt hemmafixaren som med hjälp av lån ger sig på avancerade byggprojekt. Jag brukar säga att det är en bättre investering att finansiera ett proffs på området för att få bygget ordentligt gjort. Det bör man tänka på vid stora renoveringar. Vill man till exempel anlägga en spiraltrappa i sin gamla fastighet ska man definitivt anlita en utbildad snickare. Man kanske har lånat pengar och investerat i ett välbyggt exemplar med de allra snyggaste detaljerna och så blir installeringen hafsigt gjord så blir hela helhetsbilden ruinerad och rummet ger ett billigt helhetsintryck. Att lägga pengar på att anlita en snickare blir billigare i slutänden. Mindre projekt kan man som hemmafixare klara själv men när det gäller installationer, kakel, våtutrymmen och liknande kan felaktiga byggnationer bli kostsamt i form av vattenskador, skador på inredning e.t.c. förutom att ett snyggt och professionellt resultat är bra för familjefriden.

Man bör ta professionell hjälp vid:

 • Rörarbeten
 • Installation av trappor
 • Kakelarbeten
 • Våtrumsrenoveringar
 • Tilläggsisoleringar
 • Fönsterbyten
 • Takrenoveringar
 • Vid borttag av innerväggar

…för att nämna något där en van hand kan göra nytta.

Renovera gamla fastigheter

Att investera i en gammal fastighet kan vara en god ide om man är redo att investera i renoveringen. Det beror naturligtvis på vilka krav man har som köpare hur mycket man vill förändra och förbättra. I gamla fastigheter kan man behöva tilläggsisolera, byta tak och täta eller byta fönster för att få den värmeisolering som man vant sig vid från tidigare boenden. Detta är avancerade projekt. Det kan vara en ide att räkna på detta i samband med att man ska låna pengar till sitt husköp. Det kan även vara en bra ide att be en snickare titta på fastigheten innan man slår till på ett gammalt hus. Då kan man få en ungefärlig beräkning av kostnader kring den här typen av större förbättringar. Det är sällan det räcker med ett mikrolån vid den här typen av byggprojekt, även om man planerar att göra jobbet själv som hemmafixare. Som snickare skulle jag dock aldrig avböja från köp av en gammal fastighet eftersom ett sådant hus har så mycket själ och karaktär. Det är värt att låna pengar för att renovera gamla byggnader som när det står klart erbjuder:

 • Atmosfär
 • Trevnad
 • Kulturella värden

…som moderna hus saknar.

Tema av Anders Norén