Akrylfärg

En blogg om bygg och hantverk

Bygg & Renovering

Kakel och klinker till badrummet

Fina väggar i badrum

Ett rums utseende och känsla bestäms mycket av vad som faktiskt finns i rummet och hur det ser ut, och ju större ett föremål är desto mer syns det. Därför spelar det ofta inte så stor roll om man ställer in ett fint föremål i ett rum där allt annat är fult eftersom det fula så att säga äter upp det fina. Testa själv med att ställa in en blomma i ett soprum så ska du se vad som händer, inte mycket högst troligen och du har bara kastat bort pengar på en blomma.

Samma sak gäller när det kommer till badrum. Man kanske har en jättesnygg och modern toalett, eller rent av ett jättehäftigt badkar med bubbelfunktion och ett vackert draperi. Men vad är det egentligen som syns mest i ett rum? Jo just det, väggarna. Och så är det även i badrummet. Om väggarna i badrummet är fula och sunkiga så kommer detta att göra så att hela badrummet känns fult och oinbjudande, hur mycket man än lägger på att köpa nya badrumsmöbler.

Som tur är bjuder just badrum in till en väldigt snygg typ av väggar, det är lite speciellt med väggarna i ett badrum eftersom man behöver tänka på att det ska vara tätt och därför använda sig av till exempel en fuktspärr. När man ägnar sig åt badrumsrenovering bör man se till så att man tar dit en expert som ser till så att allt är godkänt och i ordning, annars kan man få stora problem med mögel och annat, plattsättningen i ett badrum kan vara jättefint gjort men är grunden dålig så kommer det att behöva rivas i alla fall. Och då har man lagt alla sina pengar på Byggmax eller någon annan byggmarknad helt i onödan. Det vore ju synd.

Badrumsrenovering kräver alltså en alldeles särskild uppmärksamhet och kunskap som kanske alla inte har, och det finns väldigt många skräckexempel på felaktigt byggda badrum som man kan se runt om i landet. Jag har själv stött på väldigt många sådana exempel och det är inte kul vare sig för den som renoverar eller för kunden. Mögel är något som sprider sig så har man otur kan rötan från badrummet sprida sig till hela huset. Det ska finnas tätskikt över hela golvet och väggarna och det ska vara gjort på ett fackmannamässigt sätt. Annars är det bara att riva, tyvärr.

Hur går jag till väga för plattsättning?

När det kommer till själva plattsättningen så bör man se till att man skaffar plattor som man trivs med, men man bör också tänka långsiktigt. Hur blir det egentligen då man ska flytta? Kommer den som ska flytta in efter att trivas med samma sak som jag trivs med? Därför bör man generellt sätt inte ha allt för personliga val om man nu har en väldigt speciell smak, men det är givetvis helt och hållet upp till en själv.

Att sätta själva plattorna är inte heller något man bör ge sig in på om man inte har gjort det innan. Det kan sluta med att plattorna lossnar eller att de tandar och helt enkelt är sneda. Då spelar de ingen roll hur dyra och fina plattor man än har valt, halva utseendet på plattsättningen kommer att bero på vem som har satt dem och hur personen har satt dem. Dessutom är det vid golvet viktigt att man har ett så kallat fall. Ett fall innebär att man medvetet lägger plattorna så att vattnet rinner åt ett visst håll, detta håll ska vara mot avloppet och inget annat. Det har ibland hänt att jag har kommit hem till familjer med riktiga fuskbyggen där vattnet har legat och tryckt mot en dörr eller något annat efter varje dusch. Detta kommer förr eller senare att leda till fuktskador, och det snarare förr än senare.

När man sätter plattor så bör man skaffa sig en skärare så att man kan skära av plattor på ett snyggt sätt där det behövs. Det är ju väldigt sällan alla bitar bara passar in helt perfekt. Särskilt de plattor som ska sättas i hörn eller mot taket och golvet behöver skäras. Dessutom behöver man något som kallas för fix som är den typ av cement man använder för att fästa plattorna. Fixen behöver ha rätt konsistens och vara blandad på rätt sätt så att det går lätt och snabbt att arbeta och så att klinkersen eller kaklet fäster ordentligt.

Saker att tänka på inför badrumsrenoveringen

Ett tips som man verkligen bör tänka över när man väl renoverar ett badrum är huruvida man bör passa på att lägga in golvvärme, om man nu inte redan har det. Det är nämligen väldigt smidigt att ha men det är jobbigt att lägga in. Det blir mer och mer ovanligt att man använder sig av element och om man ändå passar på att renovera sitt badrum så kan det ju vara bra att passa på att lägga in golvvärme på samma gång om man nu tänker sig att badrummet ska finnas där i kanske 20 år. Vill man göra det i efterhand så är det tyvärr bara att göra om och då måste man byta ut plattorna. Dessutom måste man ofta göra om hela tätskiktet i badrummet. Jag brukar rekommendera alla kunder att passa på att lägga in golvvärme och de brukar själva inse att det är en väldigt bra idé.

Så lycka till alla där ute med badrumsrenoveringarna och jag hoppas att jag har lyckats ge er lite tips och tankar om vad ni ska tänka på.

Tema av Anders Norén