Akrylfärg

En blogg om bygg och hantverk

Bygg & Renovering

Viktiga saker inför din fasadmålning

Fasadmålning villa

Är det sol och värme? Flagnar färgen eller ser gammal ut? Lysande. Då är det dags att ge ditt hus ett rejält ansiktslyft med en fasadmålning. Dock krävs lite mer än att kavla upp ärmarna och bara hugga i. För att du inte ska måla in dig i ett hörn finns det några viktiga saker att tänka på. Om du lägger ner tid på varje sak kommer det löna sig i längden eftersom din fasad både blir snyggare och slitstarkare. Fortsätt läsa eller besök en lokal fasadmålare för mer spännande info bygge och renovering.

Kolla väder och säkerhet

Bäst målarväder är det under maj, juni, juli och augusti. Luften ska vara torr och temperaturen lagom varm på ca 20 grader. Se därför på väderprognosen och planera in att måla dessa dagar. Undvik att måla under direkt solljus då det kan leda till för snabba torktider.

Hälsa och säkerhet kommer först. Överväg att hyra en byggställning som du behöver klättra upp flera meter på en stege och utföra tidsutövande jobb. Det blir säkrare. Och förutom att vara säkrare går det även snabbare eftersom du slipper flytta runt en stege.

Gör ett noggrant förarbete

Den mest tidskrävande delen är förarbetet. Underskatta inte denna del. Förarbetet krävs för att få en solid grund som färgen kan fästas på.

Vissa material behöver behöver du förmodligen skaffa fram då fasadmålning är något som görs med flera års mellanrum. Följande lista på material och redskap är ordnat i den följd som de bör användas.

 • Borste och/eller vattenslang
 • Tvättsvamp
 • Hink
 • Färgskrapa
 • Kniv
 • Slipkloss
 • Slippapper
 • Handskar
 • Penslar
 • Trasa
 • Grundfärg

Börja med att borsta eller spola bort smuts såsom damm, jord och spindelnät. När detta är gjort börjar du tvätta med en tvättsvamp. Använd rengöringsmedel som såpa eller vanligt diskmedel och häll i en lagom mängd i hinken med vatten. Nu kan du tvätta bort en mer ingrodd smuts som till exempel mögel/svamp.

Nästa steg är det tyngsta och mest tidskrävande jobbet — skrapa. Flagnad och lös färg bör skrapas bort ordentlig. Var beredd på att det kan behövas mer än ett skrapblad om det är större ytor. Ha en en kniv nära till hands därför ibland är en skrapa för otymplig att använda.

Efter skrapning kan det hamna en hel del färg på lister och kanter. Borsta bort all bortskrapad färg och börja slipa. Se till att ha gott om slippapper. När det här är färdigt borstar du ännu en gång för att undvika att smuts kommer i målarfärgen senare.

När grovjobbet är avklarat är det tid att börja grundmåla. Vänta inte alltför länge med att börja grundmåla eftersom träet annars står oskyddat och exponerat.

Tänk på att använda bra och rena penslar inför målning. Om det är vattenbaserad färg tvättar du använd pensel med såpvatten. Och om det är oljebaserad färg tvättas det med lacknafta eller penseltvätt.

Ett tips är att ha en fuktig trasa direkt tillgänglig under målning för att torka bort eventuell färgskvätt och droppar.

Välj rätt täckfärg

Tänk på att helst välja samma typ av färg som tidigare använts. Ifall du är osäker försök ta reda på det! Att välja kulör kan vara klurigt och därför är det klokt att prova först. Förutom att titta på färgprov kan du provmåla på en avgränsad yta och vänta tills färgen torkat. Om du är nöjd köper du en färgburk som innehåller denna kulör och kör igång. Här börjar den roligaste och mest belönande delen av arbetet.

Färdig

När du är färdig är det bara att avnjuta arbetet, skåda det du gjort och därefter förbereda ett bubbelbad och slappna av. Kanske till och med boka en massage hem till dig. Njut av arbetet och ta lärdom inför nästa jobb! Man blir bara bättre med tiden.

Tema av Anders Norén