Akrylfärg

En blogg om bygg och hantverk

Bygg & Renovering

Saker att tänka på när du renoverar din frisörsalong

Renovera frisörsalong

Som frisör har man ett otroligt roligt yrke som kombinerar kreativitet, sociala kontakter och en möjlighet att tjäna bra med pengar; hur tiderna än är så finns det alltid folk som vill se bra ut! Oavsett om du specialiserar dig på unga eller gamla, män eller kvinnor, färgning eller annorlunda hårstilar så är det viktigt att du jobbar i en bra arbetsmiljö som både är funktionell och snygg. Om det är dags att renovera din frisörsalong kan det vara en god idé att ta sig en riktig genomtänkare och se till att du gör en så bra och välplanerad renovering som möjligt.

Arbete med riktiga människor är alltid en rolig historia — till skillnad från webbutiker och dylikt. Det ideala är något mittemellan — till exempel när man säljer hårprodukter eller till och med barnleksaker online, lik Nilou.se, där man då arbetar med riktiga människor och också har sin verksamhet på nätet.

Frisörsalongen kan dock aldrig befinna sig på nätet då det är en fysisk tjänst du måste förse kunder med. Om du önskar renovera frisörsalongen så finns det några saker man behöver tänka på, oavsett salong man vill renovera. Nedan följer några saker att ha i åtanke innan du renoverar din frisörsalong.

Lokalplan

Om du har haft din lokal i många år känner du säkert redan till eventuella problem vad gäller lokalens planering. Vid en renovering är detta ett perfekt tillfälle att tänka till lite!

En frisör jobbar mycket med kemiska ämnen för att bleka och färga hår och det kan ta många timmar att uppnå önskat resultat. Det är därför extremt viktigt att utrymmet där hår skall färgas är väl ventilerat, både för kunden och frisören. Om möjligt så skapa ett eget rum för färgning, eller se åtminstone till att man färgar hår i en hörna, lite på kanten, i förhållande till resten av frisörsalongen. På så sätt kan alla inblandade andas fritt och övriga kunder behöver inte heller störas. Se också till att lokalen är mycket väl ventilerad!

Det är också mycket praktiskt att lägga färgningen i anslutning till kranar och duschar, dels då alla hårfärgningar och blekningar avslutas med en rejäl rengöring och dels då man som frisör behöver tvätta händer och eventuellt fläckar som råkat hamna på kläderna. Kunder som håller på att färga håret är inte alltid så mobila då de är ordentligt insvepta och vill undvika att kladda med sin hårfärg, så för dem är det också mycket praktiskt om tillgången är enkel.

Ergonomi

Som frisör står man ofta i många timmar och det är en mycket vanlig arbetsskada hos denna yrkesgrupp att man har ont i nacke, axlar och rygg. Att stå timme ut och timme in med armarna höjda och kanske lite kutryggigt har fått många frisörer i stockholm och resten av landet att tvingas gå i förtidspension.

Ska du renovera din salong så kommer både din kropp och dina medarbetare vara evigt tacksamma om du ser till att satsa ordentligt på ergonomin. Bra stå-stolar som låter frisören arbeta halvt sittande, justerbara stolar för kunderna så att man till exempel kan höja och sänka dem, liksom sköna soffor i väntutrymmet blir alla glada för.

Inredning

Tänk på att det inte bara är du och dina kollegor eller anställda som skall spendera tid i din frisörsalong – det är också dina kunder. Många av dem kommer att vistas i salongen i flera timmar, både under väntetiden och under själva klippningen och färgningen, och därför är det viktigt att de känner sig komfortabla och nöjda under vistelsen. Om du befinner dig i Stockholm kan det dessutom hända att klientelet är lite extra krävande, då Stockholmare många gånger är ganska välbärgade, kosmopolitiska och trendkänsliga.

Det är viktigt att en frisörsalong ger ro och välbehag och det kan vara ganska svårt att uppnå om färgtemat går i lila, orange och chock rosa. Nej, välj hellre enkla, klassiska färger i olika nyanser, med rena och relativt neutrala linjer. Detta gör dessutom att slutresultaten ser extra bra ut; om du som frisör har färgat ett hår vill kunden ju granska resultatet och då är det bra om omgivningen inte distraherar allt för mycket. Rena linjer ger också en känsla av stil och klass, och får salongen att verka lite extra exklusiv.

Tema av Anders Norén