Akrylfärg

En blogg om bygg och hantverk

Bygg & Renovering

Att renovera på restaurang

Globen utsikt

Jag jobbar ofta runt omkring på söder i Stockholm och ibland kring Globenområdet. Vi har gjort många renoveringar av just restauranger runt om och omkring Globen och det är alltid lite speciellt att arbeta på restaurang, särskilt om det är smårenoveringar och restaurangen har öppet samtidigt. Jag tänkte här lista lite fördelar på vad som är bra med att jobba med renoveringar på restauranger.

Man får gratis mat

Ett av de jobbigaste momenten med att vara arbetare är att man inte alltid vet om man kommer ha möjlighet att ta sig ut och äta på restaurang eftersom man ibland kan hamna ute i ingenstans. Det är också jobbigt att hålla på att pilla fram och tillbaka med matlådor och sådant. Oftast är det heller ingenting man har lust att pyssla med när man kommer hem efter en hård dags arbete. Restauranger är därför prima, men det är ju alltid extra bra om maten dessutom är gratis.

Det brukar nämligen ske då man arbetar som hantverkare på restauranger med renoveringar. Så gott som alla platser jag jobbat på kring Globen har erbjudit gratis mat till oss hantverkare, vilket är väldigt uppskattat. Maten är väldigt god eftersom den är lagad av experter och det ger en lyxig känsla mitt i arbetslivet, vilket man inte alltid är så van vid i byggsvängen då man sitter där i byggboden med sin medhavda lunchlåda. Jag brukar dock ta med mig vanliga kläder som jag kan byta till även om det inte är ett uttalat krav jag fått från personalen, men det känns ju lite grisigt att glida in med byggarbetskläder som ofta kan vara överfulla av gips eller andra saker och ting.

Man slipper tänka på vad man ska äta

Det kanske låter som att jag är världens lataste person men jag tycker faktiskt att det är sjukt jobbigt att alltid behöva tänka på vad jag ska laga till mat eller rent av vad man ska handla för något. Dessutom är det kul med en överraskning eftersom man aldrig vet vad som ska serveras på en given dag. Jag föredrar själv husmanskost och vi har jobbat på sådana restauranger men även på kinakrogar och thaimatsrestauranger och det är ju alltid kul med variation. Det bästa scenariot är dock om man jobbar på flera restauranger samtidigt så att man kan variera mellan olika maträtter, snacka om life hack.

Jag skulle faktiskt alltid vilja ha det så att man helt enkelt blir serverad mat och utan att behöva tänka på det. Jag har faktiskt aldrig riktigt gillat att laga mat själv och jag är inte heller särskilt bra på det. Hade man haft ett annat jobb där man blev rik hade man kanske kunnat äta ute varje dag hur som helst men så är ju inte fallet. Man får hoppas att en inte blir fet bara. Maten på restauranger är inte alltid så kalorisnål precis, men god är den ju förstås.

På fredagar kan man sitta kvar

Jag gillar att gå ut och dricka öl på helgen, precis som många andra svenskar gör. Eftersom vi bara jobbar halvdag på fredagar kan det ibland hända att man helt enkelt stannar kvar på restaurangen efteråt. Jag gillar också att gå och titta på hockey och är det en fredagsmatch så är det helt ultimat att sitta kvar efter jobbet och dricka öl innan matchen. Dessutom är det väldigt nära då man arbetar i Globenområdet.

När man utför plattsättning på restauranger kan det ibland vara störigt med så mycket folk omkring en så det är ju en nackdel om restaurangen är öppen samtidigt som man ska arbeta. Ofta är det dock så att en del av restaurangen är avstängd under arbetet så då får man åtminstone vara i fred. Så var det på renoveringen som jag gjorde på den senaste restaurangen i Globen. Som plattsättare är det vanligt att man arbetar i restauranger eftersom de ofta har väldigt många våtutrymmen och mat så det gäller att man har väldigt hållbara golv och väggar som ju en plattsättare lätt kan se till att fixa. Det kan ibland vara lite enformigt att jobba med plattsättning men samtidigt är det väldigt kul att bygga upp något som andra sedan kan titta på och som man kan vara nöjd över.

Renoveringen på restaurangen i Globen blev i slutändan väldigt bra och jag går ibland dit för att sitta och äta och ta en öl med ett par kompisar, samtidigt kan man se resultatet av sitt jobb vilket ju alltid är kul. Särskilt om det är uppskattat som det verkligen blev i det här fallet eftersom restaurangen hade väldigt bra smak med de valda plattorna. Men nu är jag faktiskt hungrig efter all skrift om mat och jobb så nu ska jag gå och äta lite, ha det så bra allihopa!

Tema av Anders Norén