Akrylfärg

En blogg om bygg och hantverk

Bygg & Renovering

3 viktiga saker när du bygger en vedugn

Vedugn

Dröm dig bort till Italiens små gator, trattoriorna och den underbara doften av stenugnsbakat.

Nu behöver du inte åka långt bort för att få ta del av den speciella känsla alla bör ha möjlighet att få ta del av. Tänk dig att du promenerar längs med alla restauranger på Hammarby Sjöstad och känner doften av vedugnsbakad mat. En pizza är först en pizza när den är, just det, bakad i vedugn. Vi har både glädjen och nöjet att få berätta att nu kan du uppleva den magin i din huvudstad. Det blir allt vanligare med vedugn i restaurang och är något som varje matälskare bör prova i alla fall ett par gånger i livet.

Vare sig du bakar bröd eller pizza så är smaken mer än vad du förväntat dig. Så här bör det alltid smaka och doften när du kliver in på ett bageri måste du hålla med om är väldigt speciell, sentimental och hemkär oavsett var du än befinner dig. Den speciella doften tar oss alla till de mest betydelsefulla platserna i vårt minne, en enda doft som bjuder på den där varma känslan som är svårslagen.

Vårt jobb är att utföra ett perfekt arbete och tillverka en ugn som är anpassad just för dina och din restaurangs behov. För att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder erbjuds här nedan ett par saker som är bra att ha i minnet innan man sätter igång med att bygga sin vedugn. Oavsett om det gäller din restaurang eller privat i hemmet så byggs konceptet på samma princip. Vi isolerar arbetsplatsen från eventuella husdjur med hjälp av hundgrindar eller dylikt. Vi genomför byggnationen snabbt och således har du en sprillans ny vedugn på bara några få timmars arbete.

Ta del av dessa punkter nedan och låt oss fördjupa oss lite mer i var och en av dem.

  • Anpassning/ Isolering/ storlek
  • Underhåll
  • Teknik

Vilken ugn passar mig?

En viktig sak att tänka på är att din ugn bör passa in i det Nordiska klimatet. En bra isolerad ugn ger dig optimerad förbränning och något som man bör dra nytta av är att värmen behålls längre. Är din vedugn mindre isolerad bör du veta att den kommer behöva mer ved, oftare underhållning samt att den faktiskt löper större risk för att bilda sprickor.

Placerar man skorstenen längre fram och isolerar ordentligt med keramisk fibermatta täckt av eldfast cement samt en betongbotten, ja då har du en ugn som är optimal för din restaurang där du drar nytta av värmen samt att du sparar in på bränslet. Tänk så här, välisolerad blir lika med välfungerande och effektiv.

Vi erbjuder i samråd med kund olika storlekar på ugnarna helt och hållet anpassat efter behovet samt att vi betonar vikten av yrkesskickligheten vi erbjuder för att kunna skapa rätt ugn för rätt ändamål.

Titta gärna in på restaurangerna längs med Hammarby Sjöstad och jämför själv hur maten både smakar och upplevs när den är bakad i vedugn.

Hur sköter jag min vedugn på bästa sätt?

Det är viktigt att du förstår att det inte bara är att elda på så fort ugnen står färdig. För att fukten i ugnen ska drivas bort efter själva bygget behöver du elda smått i ugnen med låg värme ett par gånger, ungefär tre i tre till fyra dagar. Luckan behöver vara öppen under denna tid.

Har din ugn stått oanvänd ett tag , då upprepar du samma procedur som är beskriven ovan.

Tänk även på att din vedugn behöver förvärmning, du behöver undvika en snabb temperaturstegring då det kan innebära sprickbildning då ugnen vidgas av den snabbt ökade värmen.

Har du din ugn utomhus? Täck den inför vintervilan efter att du varmkört den. Täck gärna med presenning för att undvika fukt.

Börja använda ugnen

Dags för matlagning med din nya vedugn! Detta är det som uppskattas mest av kocken som känner sann kärlek inför sin konst. Planeringen av själva matlagningen.

Kvällen innan eldar du en liten brasa så att fukten försvinner, tidigt nästa morgon eldar du på ordentlig i 4-5 timmar så att du uppnår ca 300 celsius. Därefter rensar du ut glöden och rengör snabbt innerväggarna samt underskivan. Stäng luckan tills temperaturen sjunkit något och baka!

Voilà! Napoli är närmare än vad du tror.

Tema av Anders Norén